a

10 mai - 30 iulie 2024


changing environments


15.000 mp de artă și știință
11 orașe din România


rețea, platformă, expoziții, filme, spectacole, ateliere, conferințe︎︎︎

︎
︎︎︎
︎
︎


10 mai - 30 iulie 2024

changing environments


15.000 mp de artă și știință
15 orașe din România


# despre    ︎ evenimente    ︎︎︎ expoziții

organizatori

︎GALATECA
︎NEO ART ROMÂNIA

susținut de

︎BRD Groupe Société Générale
Bine ati venit! Anuala de Artă și Știință Neo︎︎︎Art Connect (NAC), ediția a doua, organizată de Asociația Culturală Neo Art Connect și galeria Galateca, inițiată și curatoriată de Andreea Sandu și Anca Boeriu are loc în perioada 10 mai - 30 iulie 2024, în 11 orașe și are ca temă Changing Enviroments.“Changing Environments este tema aleasă pentru NAC 2024, ediția a doua, și creează un  spațiu  de dezbatere din perspectiva artistică a creatorilor ce integrează, utilizează sau colaborează cu diverse alte domenii, științe și noile tehnologii, despre impactul pe care îl simțim la nivel individual și social-economic-cultural din cauza schimbărilor majore ale societății contemporane, datorate  pe de o parte dezvoltării tehnologiei, a noilor inteligențe artificiale prezente în majoritatea aspectelor ale vieții, dar și schimbărilor climatice și cele de mediu, alături de cele create de conflictele armate în zone din apropierea țării noastre” afirmă Andreea Sandu și Anca Boeriu.


Începem pe 10 mai la Galateca cu expoziția celor 5 proiecte câștigătoare ale Burselor NAC, ediția a II-a, cu: Sebastian Comănescu (București), proiectul Thigmonastic Specimen 001, Dragoș Dogioiu (București), proiectul HUSK, Sânziana Gheorghe  (Timișoara) proiectul Silicon Souls: Mars Odyssey, Marina Oprea (București) proiectul Ourcelium și Elena Waldorf (Cluj – Napoca) proiectul The Morbid Myth of Digital Dementia.  

Expoziția sinteză, punctul nodal al celei de a doua ediții a Anualei de artă și știință, NAC 2024, propune cel mai mare eveniment de acest tip de până acum, în perioada 30 mai - 2 iunie 2024 la Hala LAMINOR.


Anuala continuă expozițiile și evenimentele până pe 30 iulie în 11 orașe, de la București rețeaua NAC conectând localitățile  Arad, Brașov, Bacău, Cluj-Napoca, Constanța,  Iași, Oradea, Râmnicu-Vâlcea, Sibiu, Timișoara și incluzând noi zone și parteneri.
În perioada 30 mai – 2 iunie, 15.000 de mp sunt dedicați artei și științei la Hala LAMONOR din București. Neo Art Connect (NAC)  ediția a doua propune cel mai generos concept expozițional cu noi secțiuni de arhitectură, ecologie ( sustenabilitate), in focus  Ars Elecronica și NAC Kids.

Curatoriat în mod inovator, evenimentul din acest an se va desfășura pe mai multe secțiuni: artiști invitați, români și străini, secțiune dedicată studenților și artiștilor emergenti, inclusiv Bursierii NAC, secțiune de Scenografie, zonă dedicată spectacolelor, conferințelor și performance-ului, film, inclusiv o zonă cu instalații dedicate orașului București, expoziții pop-up, spațiul Changing Mentalities, pentru dezbatere oferit tinerelor organizații comunitare, parteneri universități și institute culturale, cu peste 100 de artiști implicați. La toate evenimentele intrarea este liberă.

FELICITĂRI
NOILOR BURSIERI NACxBRD


Pe 15 februarie au fost desemnați câștigătorii apelului de proiecte pentru bursele NACxBRD, NEO︎︎︎ART CONNECT ediția II, 2024, susținute de BRD Groupe Société Général. Astfel cei 5 câștigători ai burselor NACxBRD, în valoare de 1000 de euro fiecare sunt:

Sebastian Comănescu

Thigmonastic Specimen 001
Lucrarea cauta sa anuleze distantarea fata de fenomenul schimbarii prin introducerea unui pseudo-parazit artificial pe acest artefact natural. Mediul este deci schimbat activ, printr-un gest decisiv. Lucrarea aduce asadar in prim plan, prin miscare si sunet, relatia aparent invizibila pe care o avem cu celelalte subsisteme din jurul nostru.

Dragoș Dogioiu

HUSK
Inspirat de revitalizarea faunei și a florei după dezastre provocate de om, Husk prezintă un fragment dintr-un ecosistem al unui viitor îndepărtat

Sânziana Gheorghe

Silicon Souls: Mars Odysse
Dialogul dintre structurile micro și macro ale unei lucrări se realizează prin intermediul relației vizuale dintre odine și dezordine. Indiferent de mediul de lucru întrebuințat, formele abstracte de mici dimensiuni sunt puse în contrast cu forme mai mari, adesea geometrice, astfel simbolizând relația dintre micro și macrocosmos. Prin urmare, structura principală este segmentată în micro-structuri, care devin entități independente surprinse între abstractizare și personificare.

Marina Oprea

Ourcelium
În loc de teama de tehnologie, lucrarea "Ourcelium" propune o simbioză cu aceasta, în același mod în care miceliul conectează vasta rețea a pădurii, unde tehnologia devine hibridă, devine umană, iar omul devine animal/plantă.

Elena Waldorf

The Morbid Myth of Digital Dementia
Proiectul propune o explorare artistică a fenomenului de “demență digitală” , o stare de detașare a individului cauzată de utilizarea excesivă a tehnologiei. Acest concept se referă la modul în care oamenii pot deveni absorbiți de conținutul digital, pierzând legătura cu realitatea și cu abilitățile cognitive.

Programul de mentorat și realizarea proiectelor începe în perioada februarie - martie 2024, ele urmând a fi expuse începând cu 10 mai la Galeria GALATECA în București, ca preview pentru Anuala NAC 2024, ediția a doua.

Felicitări încă o data celor 5 bursieri și mulțumim juriului și susținătorilor de până acum.Misiunea din acest an a juriului NAC format din Christl Baur, Președinte, Directoare a Festivalului Ars Electronica , Horea Avram, istoric de artă și curator, Mihai Zgondoiu, artist și curator, Anca Boeriu, artist și profesor în cadrul UNART București, Andreea Sandu, manager cultural, inițiator NAC, a fost extrem de dificilă, cele peste 130 de aplicații inspirate de tema acestei ediții, Changing Enviroments, fiind tot atâtea idei relevante.

Astfel un număr de alte 13 proiecte suplimentare au fost alese de juriu pentru a fi promovate în cadrul anualei NEO︎︎︎ART CONNECT.Tapiserie textuală
Andreea Băban


Sensifolia
CRISTINA-MARIA BODNĂRESCU


Feed
CRISTINA CHIRILĂ
Răzvan Bungărdean


PorCeline
Diana Andreea Dumitriu
Teodor Grădincea
Ionuț Cătălin Olteanu
Matei Constantinescu Simion


ENVIRON SYNC: SCIENCE, ART AND AI
Georgiana Moruz

Echoes of the Forest
Timotei Hotea
Niciun munte nu-i prea înalt pentru plastic...
Elena-Laura Țencaliuc

Meow. O traducere afectuoasă a vocalizării non-umane
Maria NAstase

Curated Content Creator
Mihai Aureliu Savin

FRECVENȚE MODULARE ÎN SPAȚIUL MEMORIEI ACTIVE
Mirela Cerbun

Uncage the nature. Alive jewelry
Mihaela POP

Peșteră sub construcție
Traian Cherecheș

Aural Topographies
Denis-Alexandru Flueraru

DESPRE TEMA EDIȚIEI II


Tema aleasă pentru Anuala de Artă și Știință NAC2024, ediția a doua, este "Changing Environments". Am ales această temă pentru a facilita un spațiu de dezbatere din perspectiva artistică a creatorilor care integrează, utilizează sau colaborează cu diverse alte domenii, științe și noile tehnologii.

Changing Environments explorează impactul pe care îl resimțim la nivel individual și în cadrul aspectelor social-economico-culturale, ca urmare a schimbărilor majore din societatea contemporană; datorate pe de o parte dezvoltării tehnologiei, a noilor inteligențe artificiale prezente în majoritatea aspectelor ale vieții, dar și schimbărilor climatice și cele de mediu, alături de cele create de conflictele armate în zone din apropierea țării noastre.


JURIZARAZEA PROIECTELOR A FOST FACUTĂ DE


︎ Christl Baur
Directoare a Festivalului Ars Electronica - Președinte juriu
︎ Horea Avram
Istoric de artă și curator
︎ Mihai Zgondoiu
Artist și curator
︎ Anca Boeriu
Artist și profesor în cadrul UNART București
︎ Andreea Sandu
Manager cultural, inițiator NAC
︎︎︎ despre NAC 

neo︎︎︎art CONNECT este prima rețea națională de artă și tehnologie, un concept inovator cu trei dimesiuni:

Anuala de artă, știință și multimedia, festival internațional

Prima ediție se va inaugura în primăvara anului 2023. În 2022 s-a desfărușat apelul de proiecte ai căror câștigori sunt anunțați mai sus.

CAMERA NEAGRĂ

Un concept expozițional al galeriei Galateca ce pune bazele NEO ARTS & SCIENCE CENTER începând din septembrie 2022.  

Platforma națională

Include rețeaua de parteneri, expoziții, conferințe și festival internațional de artă, știință și multimedia.︎︎︎ NAC 2024 - NOUTĂȚILE EDIȚIEI II


NAC 2024 o are in Board-ul Operațional pe Cristiana Tăutu, Director executiv Fundația9, alături de reprezentanți ai altor parteneri importanți, universități și instituții culturale de prestigiu.

Evenimentul de lansare a apelului de proiecte a fost moderat de către Anca Boeriu și Andreea Sandu, coordonatoare și curatoare NAC, și s-a bucurat de prezența următorilor vorbitori: Laura Albani, Elena Aronoaie-Adorian, Horea Avram, Emanuela Ghyka, Roxana Lăpădat, Petru Lucaci, Ana Negoiță, Lelia Rus, Cristiana Tăutu, Joachim Umlauf, Mihai Zgondoiu.

“La BRD, suntem profund motivați să sprijinim tinerii artiști în călătoria lor creativă propusă de platforma Neo Art Connect. Această inițiativă reprezintă o oază a creativității și a schimbului de idei, iar pentru noi este mai mult decât un parteneriat – este o ocazie de a susține aspirațiile și viziunile tinerilor artiști. Ne impresionează pasiunea și curiozitatea lor, care îi ghidează în explorarea lumii în schimbare. Această a doua ediție a proiectului, sub tema 'Changing Environments', reprezintă o platformă vitală unde arta și știința se împletesc pentru a oferi răspunsuri provocărilor actuale.

Prin această colaborare, nu doar investim în artă și știință, ci și în viitorul creativ al acestor tineri talente. Ei sunt cei care pot schimba perspectiva noastră asupra lumii. Suntem nerăbdători să vedem cum imaginația și cunoștințele lor vor contura un viitor mai inspirat și durabil pentru noi toți.

Vă încurajăm să explorați această platformă minunată și să vă alăturați acestei inițiative remarcabile. Împreună, putem da viață ideilor inovatoare și soluțiilor creative.”, a afirmat Flavia Popa, Secretar General BRD Groupe Société Générale.”“Changing Environments este tema aleasă pentru NAC2024, ediția a doua, și creează un spațiu de dezbatere din perspectiva artistică a creatorilor ce integrează, utilizează sau colaborează cu diverse alte domenii, științe și noile tehnologii, despre impactul pe care îl simțim la nivel individual și social-economic-cultural din cauza schimbărilor majore ale societății contemporane, datorate pe de o parte dezvoltării tehnologiei, a noilor inteligențe artificiale prezente în majoritatea aspectelor ale vieții, dar și schimbărilor climatice și cele de mediu, alături de cele create de conflictele armate în zone din apropierea țării noastre”afirmă Andreea Sandu și Anca Boeriu.

︎︎︎ REVIEW NAC
Ediția I PILOT

#vernisaj #proiecție
#conferințe #artist_talks
#experiment #performance
#objectinfocus #popupexpo
NEO︎︎︎ART CONNECT este un eveniment care nu s-ar putea întâmpla fără implicarea partenerilor noștri.


Mulțumim:Parteneri media

Pentru detalii: burse@neoartconnect.ro Pentru și mai multe detalii: Andreea Sandu, Fondator NAC - andreea@galateca.ro

© neo︎︎︎art connect 2024