a

10 mai - 30 iulie 2024


changing environments


15.000 mp de artă și știință
11 orașe din România


rețea, platformă, expoziții, filme, spectacole, ateliere, conferințe︎︎︎

︎
︎︎︎
︎
︎


10 mai - 30 iulie 2024

changing environments


15.000 mp de artă și știință
15 orașe din România


# despre    ︎ evenimente    ︎︎︎ expoziții

organizatori

︎GALATECA
︎NEO ART ROMÂNIA

susținut de

︎BRD Groupe Société Générale
21-27 iulie 2023 Galeria Cozia Pasaj 2
RÂMNICUL VÂLCEA

UNBOXING

ANCA BOERIU/ EUGEN VUȚESCU / LAURA MAGRITTE / RALUCA ILARIA DEMETRESCU / SARAH EINIK X IOANA HALUNGA / ANDREI LAZĂR/ PETRU LUCACI X IOANA HALUNGA
Galeria Cozia Pasaj 2 este din 21 iulie  pe harta Anualei de Artă și Știință NAC, găzduind UNBOXING, o expoziție multimedia cu 8 instalații și lucrări relevante pentru domeniile transdisciplinare și pentru istoria recentă a artei contemporane, la intersecția cu domenii variate de cercetare științifică sau noile tehnologii.

Punct nodal al anualei în București, cu 27 de artiști, SYNTHESIS este regăsită acum, într-o variantă restrânsă la Râmnicu Vâlcea. Anca Boeriu, Eugen Vuțescu, Laura Magritte,  Raluca Ilaria Demetrescu, Sarah Einik, Ioana Halunga, Andrei Lazăr, Petru Lucaci, sunt artiștii prezenți în cadrul expoziție UNBOXING. Expoziția rămâne deschisă în  perioada 21 – 27 iulie 2023 la galeria Cozia Pasaj 2.
17-27 iulie 2023
Galeria Casa Matei
Cluj - Napoca

RECONNECTING THE CITY

Anca Boeriu
Alexandru Cînean
Cosmin Paulescu (Cozo)
Proiectul itinerant Neo Art Connect, RECONNECTING THE CITY, după Timișoara și Sibiu, ajunge din 17 iulie la Cluj, Galeria Casa Matei, în focus fiind lucrările artiștilor Anca Boeriu , Alexandru Cînean , Cosmin Paulescu (Cozo).

Proiectul curatorial pornește de la tema Anualei de Artă și Știință – reconectarea – și a fost gândit ca o punte între tipuri diferite de manifestări artistice, între artiști și între publicul divers al orașelor în care este itinerat: Sibiu, Timișoara, Cluj-Napoca și București.


10 tineri artiști din Cluj sunt invitați să parcurgă cele 10 Plimbări ale spectacolului experimental – aplicație „The Walksby Rimini Protokoll (o co-producție creart/Teatrelli, în parteneriat cu Goethe-Institut București) și să-și descopere orașul din perspectivă performativă, experiențele lor (materializate în fotografii pe care aplicația te invită să le faci) fiind încapsulate într-o instalație creată de Cosmin Paulescu (Cozo), sub forma unor hărți.
Parte din instalație vor fi și lucrările concepute de artistul sibian Alexandru Cînean, prezentate în cadrul expoziției EYE SB-YOU! (FITS 2021) și recontextualizate pentru proiectul „Reconnecting the City”. Ochii pictaţi în lucarnele caselor din Sibiu, prin care orașul a devenit spectator al propriilor istorii, vor adăuga noi istorii și imagini, dintr-o altă perspectivă: atunci înregistrau în mod direct și ca un „spectator” obiectiv viața orașului, acum devin „spectatori” subiectivi care înmagazinează amintiri prin intermediul unei experiențe performative indirecte – „The Walks”.

Perspectiva este completată de „oamenii” artistei Anca Boeriu, care dau glas orașului prin „prezență”, dar și prin intermediul unei instalații audio: Te uiți împrejur, privești, asculți, simți. Este relația ta de iubire cu orașul. Atunci te întrebi dacă oamenii locuiesc orașul sau se lasă locuiți de acesta.Expoziția rămâne deschisă în perioada 17 – 21 iulie 2023 la Galeria Casa Matei. ( Str. Matei Corvin nr. 6).

7-15 iulie 2023
Palatul Braunstein 
IAȘI

RECONNECTING THE FUTURE


Expoziția bursierilor și artiștilor selectați de juriu Anualei de Artă și Știință NEO︎︎︎ART Connect / BRD- Groupe Société Générale

Curatori Anca Boeriu și Andreea Sandu
Coordonatori Andrei Bodnar și Andrei Cozlac

Din 7 iulie pe harta Anualei de Artă și Știință Neo Art Connect se află și orașul Iași.  Astfel Palatul Braunstein găzduiește, din 7 iulie, expoziția  RECONNECTING THE FUTURE ce reunește în premieră trei dintre bursierii anualei și  patru dintre artiștii selectați de juriul Anualei de Artă și Știință  NAC/BRD Groupe Société Générale, lucrările fiind inspirate de tema manifestării, reconectare. Proiectul rămâne deschis în perioada 7-15 iulie 2023.

La intersecția dintre artă și știință, Striking Network of Uncertain Pixels de Mihai Toth, reGânditorul  de Andrei Lazăr și Proiectul P de Daria Langa, alături de Cirrus de Andrei Bucovanu, UNbounded Space de Teodor Buruiană, Descântec de Larisa Petcuţ și Circuit uman digital  de Andrei Şendrea sunt prezentate în această formulă, pentru prima dată  publicului ieșean.

Astfel lumea artei românești contemporane se reconectează cu generația tânără, NAC susținând tinerii artiști din domenii precum design, arhitectură, artă, performance sau multimedia, în demersul lor de a realiza lucrări multidisciplinare, la interferența cu domenii precum medicina, ecologia, noile tehnologii în TIC sau alte domenii inovatoare.

Proiectele au fost selectate de juriul NAC format din Anca Boeriu, Suzana Dan, Roxana Lăpădat, Emil Ivănescu, Andrei Tudose, Mihai Zgondoiu și Andreea Sandu.
5-16 iulie
Galeria Alfa și Atelierele UAPR
Arad

AFFECTIVE DATA 

Instalații și proiecții video, animație, AI și VR. Curatoare Raluca Oancea. Coordonator Laurian Popa. 


Mara Cojocaru, Dragoș Dogioiu, Cristina Iliescu, Diana Oană, Marina Oprea, Raluca Paraschiv, Andrei Tudor

Epoca actuală a Antropocenului, marcată de crize ecologice dar și de persistența virtualului și a lumilor simulacre ori de surprinzătoarele realizări artistice ale Inteligenței Artificiale, solicită o redefinire a celor mai intime relaționări umane cu timpul și spațiul, cu sinele și desigur cu enigmaticul Celălalt. Acest Celălat, sursă și totodată ecou al afectelor noastre, se constituie în acord cu prerogativele postumaniste ca un concept umbrelă ce incorporează, oarecum paradoxal, animalul și vegetalul laolaltă cu așa numitul Celălalt-mașină, alteritatea tehnologică suspectată de complicitate la mai toate atentatele împotriva viului.
Demersul nostru pleacă de la presupoziția că, în epoca geologică a Antropocenului tocmai alteritatea tehnologică este cea care poate aduce salvarea. În mod cert, acest Celălat-mașină, fie el robot sau braț artificial, VR, CCTV, dronă sau telefon mobil, reprezintă ultimul liant între om și natură, filtrul prin care ne-am obișnuit să privim sau acționăm asupra lumii cât și oglindă a sinelui virtual. Se pune însă întrebarea cine ne poate învăța să privim prin acest filtru? Răspunsul nostru: artistul. Grație artistului, un peisaj apocaliptic construit în 3D poate funcționa ca o veritabilă critică a Antropocenului, zoomul telefonului mobil ca posibilitate de a admira irizațiile unei meduze ce plutește în departare, drona devine ocazie de a survola un peisaj de la înălțimea așa zisului ochi divin.
Postmodernitatea tehnologică dă astfel timpului ocazia de a recupera eternitatea fie și fără transcendență, printr-un loop sau un scurtcircuit digital, dă afectelor posibilitatea de a răbufni furtunos într-o nouă specie de sublim ”uncanny”, lansează o nouă poezie a mașinii, dă spațiului prilejul de a transcende axele carteziene și plicticoasele a priori-uri kantiene către un orizont al multidimensiunilor și al poliperspectivei, către o explozie cosmică în care digitalul penetrează materia.5-16 iulie
MUZEUL DE ARTĂ CONSTANȚA
Constanța

Infinite Simmetry

VLAD ȚENU

Din 2 iulie ANUALA DE ARTĂ ȘI ȘTIINȚĂ NEO ART CONNECTinclude, la Muzeul de Artă Constanța, instalația de artă INFINITE SYMMETRY a lui Vlad Țenu, un amestec simbiotic de matematică, design și artă rezultat în urma unor procese de cercetare în design dedicate genezei formei și spațiului..

Instalația INFINITE SYMMETRY face parte din conceptul Minimal complexity și se află la  intersecția dintre artă și știință, elemente ce formează ADN-ul  Anualei de Artă și Știință Neo Art Connect.

“Prototipurile din seria „Minimal Complexity” sunt bazate pe un concept matematic care se referă la o familie de suprafețe extrem de interesante, numite “minimale”. Sunt geometrii periodice care nu se intersectează și care se extind la infinit. Când am început să studiez algoritmii, m-a fascinat să descopăr că există o foarte mare legătură între matematica, chimie, fizica şi orice formă din natură.” spune Vlad Țenu.
5-16 iulie
BIBLIOTECA UNIVERSITĂȚII DIN ORADEA
Oradea

Pop-up Synthesis

ANCA BOERIU/ RALUCA ILARIA DEMETRESCU/ SARAH EINIK X IOANA HALUNGA/ FRANZ GALO/ ANDREI LAZĂR/ PETRU LUCACI X IOANA HALUNGA/ SEMA ÖZEVIN


Proiect inclus în Anuala de Artă și Știință NEO︎︎︎ART Connect (NAC)
Biblioteca Universității din Oradea este din 5 iulie  pe harta  Anualei de Artă și Știință NAC, găzduind Pop – up Synthesis, o expoziție multimedia cu 8 instalații și lucrări relevante pentru domeniile transdisciplinare și pentru istoria recentă a artei contemporane, la intersecția cu domenii variate de cercetare științifică sau noile tehnologii.

Punct nodal al anualei în București, cu 27 de artiști, SYNTHESIS este regăsită acum, într-o variantă restrânsă la Oradea. Anca Boeriu,  Raluca Ilaria Demetrescu, Sarah Einik, Franz Galo, Ioana Halunga, Andrei Lazăr, Petru Lucaci, Sema Özevin sunt artiștii prezenți în cadrul pop-up-ului SYNTHESIS.
30 iulie
Combinatul Fondului Plastic
București

BEHIND THE MASK

În perioada 16 iunie – 16 iulie la Combinatul Fondului Plastic poți vizita expoziția BEHIND THE MASK ce cuprinde instalațiile  Citadelde Bianca Orbocea și Lucian Zdrob, realizată în parteneriat cu cu OAR Iași & Chameleon furniture,  BEHIND THE MASK create de Ana Brânzilă, Raluca Chiriță, Andra Ciobanu,Teodora Nedelcu în parteneriat cu  OAR Iași30 iulie
HOTEL CARO
București

WonderLand. Art&ScienceLand

Până pe 30 iulie grădina hotelului Caro găzduiește expoziția dedicată copiilor și nu numai, Wonderland. Art & Science din cadrul Anualei De Artă și Știință Neo Art Connect. Instalațiile Citadel de Bianca Orbocea și Lucian Zdrob, realizată în parteneriat cu cu OAR Iași & Chameleon furniture,  BEHIND THE MASK create de Ana Brânzilă, Raluca Chiriță, Andra Ciobanu,Teodora Nedelcu, Mille Mulini, imaginată de Alexandra Berdan, George Olaru, Anca Spînu, Georgiana Covaliu ambele în parteneriat cu  OAR Iași și  MINIPLEX House of Light, lucrarea lui Vlad Țenu.

27.06 - 02.07
CAMERA NEAGRĂ
Galeria GALATECA

București

ÎNTRE VREMURI

Christiane Crewett-Bauser și Elena Starostina
Arta și știința sunt parteneri sinergetici. Au câteva lucruri în comun: Artiștii și oamenii de știință au o mentalitate interesantă, un spirit creativ si cercetător. Artiștii sunt liberi în materie și idei și pot crea realități imaginare care nu au fost încă explorate. Arta și știința se bazează pe istoria lor culturală, reflectă evoluții și caută în mod constant modalități de a rezolva problemele. Arta și știința au nevoie de timp pentru a dezvolta și derula aceste procese creative. Cu toții am intrat într-o nouă eră_Christiane Crewett-Bauser

În seria ei de lucrări a abordat dorința omenirii de a înțelege originea universului și a timpului.
În cele mai vechi timpuri, oamenii erau ghidați în construirea templelor și venerau forțele naturii, stelele, corpurile cerești și credeau că viața le poate fi influențată, chiar ghidată de constelații.  Încă din secolul al V-lea î.e.n astronomii greci au descoperit că pământul este rotund. Ptolemeu, Platon și Aristarh au exprimat în scrierile lor idei de mult acceptate despre lume. Următoarea descoperire pentru omenire a venit abia în secolul al XVI-lea, odată cu descoperirea lui Galileo.

În prezent, știința explorează atât spațiul micro cât și macro din ce în ce mai profund. Investigăm si pătrundem din ce în ce mai mult ființa interioară și depășim limitele libertății noastre creative. Realizările umane concurează cu natura. Omul îsi poate schimba limitele la nivel de ADN, se poate clona, insemina artificial își poate schimba sexul și vindeca nenumărate boli. Iar pe plan exterior - folosește resursele pământului necontrolat și poartă războaie destructive, e capabil inclusiv de război nuclear distrugător. Întrebările sunt încă valabile. Care este locul nostru în univers? Unde sunt limitele cunoștințelor noastre? Cât timp ne mai rămâne? Viața noastră poate fi comparată cu o plimbare intr-o roată mare, care este captivantă, dar scapă rapid de sub control. Devenim mai fericiți când concuram cu Dumnezeu?_Elena Starostina.
22 iunie
08 iulie
Galeria GALATECA
București

București - capsulă în timp

Poem urban într-o experiență imersivă
În contextul primei Anuale de artă și știință Neo Art CONNECT (NAC) 2023, am creat un modul imersiv ce surprinde într-un mod alegoric istoria subiectivă din ultima sută de ani a capitalei. Denumit București, capsulă în timp, poemul urban a fost special gândit ca o incursine în timpul trecut și viitor, localizat între 1933 și 2033. Din punct de vedere geografic-spațial este localizat în inima Bucureștiului, în zona Universității, Calea Victoriei, grafica special realizată împrumutând elemente din ahritectura clădirilor din această zonă. Creat în mod dedicat pentru partenerul nostru BRD – Groupe Societe Generale, produsul cultural este dedicat ideii de interferenţă între mai multe forme de exprimare artistică, de la instalație, artă digitală, video şi instalaţie audio, o metaforă a dezvoltării şi schimbării pornind de la faţa văzută şi cunoscută a oraşului în dialog cu un fabulos personaj feminin, uitat în timp, Diana Mihalcea. Transformarea acestui personaj se confundă și se metamorfozează cu însăși transformarea orașului, devenind un simbol al evoluției capitalei.
Prima capsulă de artă și știință itinerantă a Neo Art CONNECT pune bazele centrului NEO︎ART, care este unul dintre obiectivele paltformei NAC, și este un produs multidisciplinar realizat de o echipă de creatori, pornind de la istorici, arhitecți, artiști vizuali și multimedia, o călătorie simbolică în timp și spațiu. Conceptul este creat de Anca Boeriu și Andreea Sandu, care au și curatoriat și implementat proiectul, partea de cercetare istorică este realizată de Ana Rubelli, iar grafica ce are la bază utilizarea AI, video-mapping-ului și sound design-ul sunt realizate de Ioana Halunga.

23 iunie
02 iulie

Galeria NO-HAI
Sibiu

Reconnecting the City Sibiu

Curatori: Roxana Lapadat și Andreea Sandu
Artiști vizuali: Anca Boeriu, Alexandru Cînean, Cosmin Paulescu


Proiect conceput pentru Anuala NEO ART CONNECT (NAC) Ediția 1 2023, inițiată de galeria Galateca și Asociația culturală Neo Art România.

Sibiu – în cadrul Festivalul Internațional de Teatru Sibiu (Fits)

10 tineri artiști din Sibiu sunt invitați să parcurgă cele 10 Plimbări ale spectacolului experimental – aplicație „The Walks” by Rimini Protokoll (o co-producție cu creart/Teatrelli și în parteneriat cu Goethe Institut) și să-și descopere orașul din perspectivă performativă, experiențele lor (materializate în fotografii pe care aplicația te invită să le faci) fiind încapsulate într-o instalație creată special de Cosmin Paulescu (Cozo), sub forma unei hărți realizate din materiale reciclabile.

Parte din instalație vor fi și lucrările concepute de artistul sibian Alexandru Cînean, prezentate în cadrul expoziției EYE SB-YOU! (FITS 2021) și recontextualizate pentru proiectul „Reconnecting the City”. Ochii pictaţi în lucarnele caselor din Sibiu, prin care orașul a devenit spectator al propriilor istorii, vor adăuga noi istorii și imagini, dintr-o altă perspectivă: atunci înregistrau în mod direct și ca un „spectator” obiectiv viața orașului, acum devin „spectatori” subiectivi care înmagazinează amintiri prin intermediul unei experiențe performative indirecte – „The Walks”.
Legătura dintre arte și știință, ce face parte din ADN-ul Anualei NAC 2023, prima platformă națională de artă și știință, este relevată atât prin caracteristicile intrinseci ale celor trei instalații, precum și natura spectacolului experimental – aplicație „The Walks”, dar și prin intermediul noilor media, ca mijloace de interacțiune și de intensificare a anumitor elemente artistice. Astfel, în cadrul instalației în formă de  hărtă creată de Cosmin Paulescu (Cozo ) sunt integrate 2 telefoane mobile, cu imagini surprinse în Sibiu de către tinerii artiști și ulterior vor fi completate cu alte experiențe și orașele unde va fi itinerată instalația în cadrul Anualei.

Instalația artistului sibian Alexandru Cînean cuprindelucrări realizate în tehnică mixtă pe pânză (culori fluorescente la lumina UV și culori fosforescente) și instalație video și print digital pe panouri tratate cu pigmenți fosforescenți și UV, și va fi insoțită de o experiență digitală, detalii animate ce vor fi proiectate în iriși.

Instalația de tablă reciclată a artistei Anca Boeriu este o îmbinare între binecunoscutul său discurs vizual ce pornește de la suspendarea în imponderabilitate a unor momente, trări sau miscări, sub forma unui cub ce va fi însoțit din punct de vedere tehnic cu lumină și sunet. Proiectul curatorial Reconnecting the City pornește de la tema Anualei, aceea de reconectare, și a fost special gândit ca o punte între tipuri de manifestări artistice, între artiști și între publicul divers al orașelor în care este să itinerat, respectiv Timișoara, Sibiu, Cluj și București.
Joi 15 iunie
ora 19.00

Institutul Cervantes
București

REMIXUL CA LOC DE ÎNTÂLNIRE

Rubén Alonso


Eveniment realizat in colaborare cu Ambasada Spaniei in România.
Sesiune de muzică remixată și o prezentare de proiecte ale asociației Antropoloops, conduse de Rubén Alonso.

Rubén Alonso Mallén (1973) este un muzician autodidact și arhitect de formație. În ultimii 15 ani, și-a dezvoltat cariera profesională între aceste două domenii, cu un interes sporit pentru procesele de creație deschise și colective, precum și pentru reinterpretarea creativă a peisajului cultural tradițional. Ca muzician, dezvoltă din 2014, împreună cu Esperanza Moreno, proiectul de muzică electronică Antropoloops, care remixează fragmente de muzică tradițională din întreaga lume pentru a crea noi colaje muzicale. Antropoloops este un proiect artistic care combină remixarea muzicală și reprezentarea vizuală a informațiilor: compunerea de piese muzicale cu fragmente de muzică tradițională din întreaga lume, respectând și valorificând în același timp sursele originale. Încă de la începuturile sale, în 2012, proiectul a elaborat o abordare creativă a etnomuzicologiei, lucrând asupra arhivelor, printr-o abordare care a generat noi sinergii cu alți artiști: explorarea istorică și gastronomică (căile de remixare cu LaPlasita) și lucrul asupra memoriei muzicale a plantelor (KLEOS cu Nomad Garden). Cu patru albume lansate, proiectul a fost prezentat în diverse festivaluri, atât la nivel național, cât și internațional (Statele Unite, Italia, Germania, Marea Britanie, Slovenia, Chile, Argentina).
14-18 iunie
Ghica House
București

BUCUREȘTI - CAPSULĂ ÎN TIMP

Poem urban într-o experiență imersivă
În contextul primei Anuale de artă și știință Neo Art CONNECT (NAC) 2023, am creat un modul imersiv ce surprinde într-un mod alegoric istoria subiectivă din ultima sută de ani a capitalei. Denumit București, capsulă în timp, poemul urban a fost special gândit ca o incursine în timpul trecut și viitor, localizat între 1933 și 2033. Din punct de vedere geografic-spațial este localizat în inima Bucureștiului, în zona Universității, Calea Victoriei, grafica special realizată împrumutând elemente din ahritectura clădirilor din această zonă. Creat în mod dedicat pentru partenerul nostru BRD – Groupe Societe Generale, produsul cultural este dedicat ideii de interferenţă între mai multe forme de exprimare artistică, de la instalație, artă digitală, video şi instalaţie audio, o metaforă a dezvoltării şi schimbării pornind de la faţa văzută şi cunoscută a oraşului în dialog cu un fabulos personaj feminin, uitat în timp, Diana Mihalcea. Transformarea acestui personaj se confundă și se metamorfozează cu însăși transformarea orașului, devenind un simbol al evoluției capitalei.
Prima capsulă de artă și știință itinerantă a Neo Art CONNECT pune bazele centrului NEO︎ART, care este unul dintre obiectivele paltformei NAC, și este un produs multidisciplinar realizat de o echipă de creatori, pornind de la istorici, arhitecți, artiști vizuali și multimedia, o călătorie simbolică în timp și spațiu. Conceptul este creat de Anca Boeriu și Andreea Sandu, care au și curatoriat și implementat proiectul, partea de cercetare istorică este realizată de Ana Rubelli, iar grafica ce are la bază utilizarea AI, video-mapping-ului și sound design-ul sunt realizate de Ioana Halunga.

16 iunie ora 18:00 și ora 20:00
17 iunie ora 14:00 și ora 16:00

18 iunie ora 18:00 și ora 20:00

Hotel Caro
București

Hôtel des poèmes

Spectacol în camere de hotel

Text și regie Iris Spiridon
Cu Ghighi Eftimie, Cosmina Olriu, Ada Lupu, Cristina Popa, Vlad Udrescu

Spectacol nerecomandat persoanelor sub 16 ani.
Durata 50minute
Spectacolul are forma unei vizite prin spațiile hotelului Caro. Un ghid va însoți publicul prin acestă călătorie în timp, populată cu oameni și personaje care au rămas vii prin poveștile pe care le-au trait, putând fi (re)întâlniți cu ocazia unică a acestei vizite.
Hôtel des poèmes este conceput în contextul celebrării a 30 de ani de la aderarea României la Organizația Internațională a Francofoniei. Astfel, toate personajele sunt interpretări imaginare ale unor personalități marcante ale culturii franceze. Textul dramatic este original, cuprinzând și fragmente din operele unor scriitori precum: Arthur Rimbaud, Louis Ferdinand Celine, Jean Cocteau, Anais Nin, Julien Green, Charles Perrault & alții.

În același timp, „Hôtel des poèmes” este o încercare de a aborda sustenabil un spectacol de teatru, în sensul de a integra toate mijloacele tehnice disponibile în spațiu, fără a utiliza alte echipamente de teatru care generează un consum suplimentar de energie.

𝗢 𝗽𝗿𝗼𝗱𝘂𝗰𝘁̦𝗶𝗲 𝘄𝗼𝗿𝗸 𝗶𝗻 𝗽𝗿𝗼𝗴𝗿𝗲𝘀𝘀 𝗖𝗥𝗘𝗔𝗥𝗧 / 𝗧𝗘𝗔𝗧𝗥𝗘𝗟𝗟𝗜. 𝗖𝘂 𝘀𝗽𝗿𝗶𝗷𝗶𝗻𝘂𝗹: 𝗛𝗼𝘁𝗲𝗹 𝗖𝗔𝗥𝗢
Reprezentațiile se vor desfășura la Hotel Caro, în limba română, ca 𝗽𝗮𝗿𝘁𝗲 𝗱𝗶𝗻 𝗽𝗿𝗼𝗴𝗿𝗮𝗺𝘂𝗹 𝗔𝗻𝘂𝗮𝗹𝗲𝗶 𝗱𝗲 𝗮𝗿𝘁𝗮̆ 𝘀̦𝗶 𝘀̦𝘁𝗶𝗶𝗻𝘁̦𝗮̆ 𝗡𝗘𝗢 𝗔𝗥𝗧 𝗖𝗢𝗡𝗡𝗘𝗖𝗧, susținut de BRD- Groupe Societe Generale.
18 iunie
ora 18:00
Ghica House
București

SYNTHESIS
FINISAJ
Vineri 16 iunie
Sâmbătă 17 iunie
ora 20.00

Rezidența9
București

SERI DE FILME SPANIOLE

Selecție de filme curatoriate de Institutul Cervantes, pentru Anuala de Artă și Știință Neo Art Connect, cu tema Reconecting the city.

Instrucciones para andar por la ciudad / Instrucțiuni pentru a merge prin oraș
Scurtmetraj de colectivul Hauazkena Taldea coordonat de Begoña Vicario, Spania, 2021, gen: avangarda, experimental, poetic, tehnica de animatie mixta, pixelare, stip motion.

Dans la ville de Sylvia (En la ciudad de Sylvia)
Regia José Luis Guerin, Spania, 2007, lungmetraj, 82 minute

Seria Conceptos clave del mundo moderno
Regia Leon Siminiani, grupaj de scurt metraje, antropologic, eseu filmic, 32 minute

La casa de Emak Bakia / Casa Emak Bakia, documentar
2012, 83 minute regia Oskar Alegria.  Tema urbanism, oras, locuire, cinecult.08 - 26 IULIE 2023
Muzeului Național Tehnic Prof. Dimitrie Leonida București

FLY ME TO THE MOON

Georgiana Cozma ︎︎︎ Veronica Ion & Andu Dumitrescu ︎︎︎ Dragoș Dogioiu ︎︎︎ Mirela Ivanciu & Terry Cuddy ︎︎︎ Laura Magritte ︎︎︎ Vlad Țenu
Expoziția FLY ME TO THE MOON are ca element central relația dintre știință și artă, astfel maniera în care a fost gândit traseul expozițional are la bază intersecția dintre artă și tehnică, un binom extrem de important pentru lumea contemporană, binom care se manifestă în diferite arii artistice și științifice.
Expoziția integrează prin intermediul unor instalații vizuale diferite obiecte, machete -
prototip specifice pentru inovațiile din tehnică, care sunt puse în dialog cu o serie de opere deartă, extrem de diverse precum: instalații video, instalații vizuale interactive, instalații de tip light art, cu scopul de arăta, de a expune din perspectiva creativității, a gândirii out of the box,
a relației și corelațiilor existente dintre artă și știință. Relație care în arta contemporană devine din ce în ce mai fluidă, mai interconectată, tehnologia reprezentând deja un mediu (materie) artistic definitoriu în practicile artistice contemporane.
Traiectoria expoziției a fost structurată insular, acest lucru îi permite privitorului s interacționeze cu fiecare instalație care delimitează o arie, o zonă din spațiul expozițional, accentuând astfel caracterul interactiv, punând spectatorul într-o relație de experiment cu obiectul artistic și cu cel tehnologic.

09 - 30 IULIE 2023
Atelier 030202
București

ABSGRAFISH 02
Golden Frame 030202

ROPER
Curator Mihai Zgondiu

Lucrarea intitulată ABSGRAFISH 02 urmărește să exploreze relația complexă dintre artă și știință în lumea contemporană, evidențiind sinergia și interconectarea dintre cele doua lumi. Aceasta provoacă publicul să reflecte asupra legăturii dintre cele două domenii, stimulând imaginația, deschizând astfel noi căi de explorare.

Roper este un artist vizual, care activează în București, România. A studiat Artă Murală în cadrul Universității Naționale de Artă din București. Începând cu anul 2013 a făcut primul pas în lumea artei urbane, prin graffiti.

În prezent, jonglează între graffiti, pictur murale la scară largă, lucrări portabile pentru galerii și proiecte comisionate pentru diverși clienți și brand-uri. Versatilitatea este conceptul care unește lucrările și proiectele realizate sub semnătura Roper.


08 - 18 IUNIE 2023
Rezidența 9
București

FUTURE IS NOW

Deschiderea tururilor din București, Expoziția Centrală NAC EDIȚIA I
Expoziția FUTURE IS NOW, reuneste 8 proiecte selectate de juriul Neo Art Connect alături
de cele 5 burse oferite de BRD Groupe Société Générale și repunctează intersecția dintre
artă și știință în cadrul  Anualei de Artă și Știință Neo Art Connect.
Reconectăm astfel lumea artei românești contemporane la generația tânără, susținem tinerii artiști din domenii precum design, arhitectură, artă, performance sau multimedia, în demersul lor de a realiza lucrări multidisciplinare, la interferența cu domenii precum medicina, ecologia, noile tehnologii în TIC sau alte domenii inovatoare.

Vanesa Andor, Andrei Bucovanu, Teodor Buruiană, Andreea Diaconu, Andreea Ioniţă,  Alexandru Vlad Munteanu, Ioana Niculescu Aron, Larisa Petcuţ, Andrei Şendrea sunt creatorii celor 8 proiecte care adaugă astfel un punct important pe harta NAC.

Membrii juriului ce au ales proiectele a fost format din Anca Boeriu, Suzana Dan, Roxana Lăpădat, Emil Ivănescu, Andrei Tudose, Mihai Zgondoiu și Andreea Sandu.
“Cultivarea sinergiei dintre artă și știință deschide posibilități nelimitate pentru evoluție. La BRD îmbrățișăm puterea transformatoare a acestui tip de proiecte, care unesc inovația și creativitatea pentru a inspira descoperiri profunde și a contura un viitor mai luminos pentru fiecare în parte, și toți împreună”, a afirmat Flavia Popa, Secretar General BRD Groupe Société Générale.

10 - 18 IUNIE 2023
Ghica House
București

SYNTHESIS

Deschiderea tururilor din București, Expoziția Centrală NAC EDIȚIA I
25 de instalații de artă și știință
25 artiști români și străini


Artiști invitați: Andrei Bălan ︎︎︎ Alexandru Berceanu ︎︎︎ Anca Boeriu ︎︎︎ Cornel Brad ︎︎︎ Zoița Delia Călinescu ︎︎︎ Claudia Chiriță ︎︎︎ Andrei Cozlac ︎︎︎ Ștefan Radu Crețu ︎︎︎ Raluca Ilaria Demetrescu ︎︎︎ Sarah Einick ︎︎︎ Franz Galo ︎︎︎ Ioana Halunga ︎︎︎ Dan Adrian Ionescu ︎︎︎ Andrei Lazăr ︎︎︎ Petru Lucaci ︎︎︎ Cristian Matei ︎︎︎ Răzvan Mihalachi ︎︎︎ Răzvan Neagoe ︎︎︎ Sema Özevin ︎︎︎ Alina Rizescu ︎︎︎ Sabina Suru ︎︎︎ Marius Tudose ︎︎︎ Mihai Zgondoiu ︎︎︎ Tammy ︎︎︎ Vitaly Yankovy

+ instalații Kinema Ikon și Muzeul Național Tehnic Prof. Ing. Dimitrie Leonida.

Curatori Anca Boeriu și Andreea Sandu03 - 20 IUNIE 2023
Goethe Institute
București

Codru Oxygen Booth

A place to breath / Elena Aronoaie Adorian / Goethe Institute
CODRU Oxygen Booth - A place to breath, creat de Elena Aronoaie Adorian, este următorul proiect din cadrul Anualei de Artă și Știință Neo Art Connect. Pe 30 mai, ora 19:00, la Goethe Institute te invităm să petreci timp recreativ într-o instalație imersivă care stimulează simțurile, înconjurați de o sursă naturală de oxigen.

Obiectivul acestei intervenții este încurajarea petrecerii timpului în natură, cu conștientizarea responsabilității individuale și colective pentru conservarea acesteia, dar și promovarea sustenabilității ca stil de viață. Proiectul poate fi vizitat între 30 mai - 20 iunie


Dă-ți voie să respiri pentru 10 minute înconjurat de natură.
Îți sugerăm să închizi ochii și să îmbrățișezi senzația de bine pe care o simți.


Proiectul „CODRU Oxygen Booth - A place to breathe” este rezultatul unei colaborări fructuoase între CODRU Festival și FORVIA HELLA și este construit pe cei patru piloni de bază - Artă și Cultură, Educație, Divertisment și Sustenabilitate, piloni ce se regăsesc în fiecare proiect CODRU.


CODRU este mai mult decât un festival. Este un manifest dedicat naturii, muzicii și artei, în egală măsură. Anul acesta festivalul va fi o explozie de energie bună între 25-27 august în Pădurea Bistra, lângă Timișoara. Festivalul ce ține pădurea VIE se află în Top 10 festivaluri de dimensiuni medii din Europa. Este orientat spre comunitate și dedicat tuturor, indiferent de vârstă și este dublat de sesiuni de plantare și acțiuni prietenoase cu mediul.


19-26 MAI 2023
GALERIA PARK
Timișoara

RECONNECTING THE CITY

fashion show performance
Reconnecting the city este primul proiect itinerant național parte din NAC, expoziția de la Timișoara, cu aleași nume, fiind primul pas pe acest traseu, și se desfăoară în perioada 19 - 26 mai 2023 la Galeria PARK, in Timișoara. Vernisajul va avea loc vineri, 19 mai, începând cu ora 18.00 și oferă vizitatorilor oportunitatea de a vedea instalațiile create special pentru expoziție de artiștii vizuali Anca Boeriu, Alexandru Cînean și Cosmin Paulescu (Cozo),precum și lucrările multimedia gândite pentru a întregi conceptul curatorial de către artiștii Elena Aronoaie-Adorian, Bogdan Matei, Răzvan Neagoe și colectivul Hauazkena Taldea coordonat de Begoña Vicario din Spania. Proiectul curatorial Reconnecting the City porneste de la tema Anualei de artă și Știință, aceea de reconectare, și a fost special gândit  ca o punte întretipuri de manifestări artistice, între artiști și întrepublicul divers al orașelor în care va urma să fie itinerat, respectiv Timișoara, Cluj, Sibiu și București.

18 MAI 2023
GALATECA
București

TAILORED METAMORPHOSIS

fashion show performance
În deschiderea Anualei Neo Art Connect, publicul interesat de artă vizuală, design vestimentar și artele spectacolului este invitat la ”Tailored Metamorphosis” - un fashion show performance care integrează piese vestimentare semnate de Julia Allert (designer din Republica Moldova), inspirate de o pictură a Cristinei Balan (artist vizual și fostă Ambasadoare a Republicii Moldova în SUA), lucrare animată de Rodion Rusu (motion graphic designer) și prezentată sub unei instalații video.  Evenimentul, inițiat de Galeria de artă contemporană și design GALATECA  și Primăria Capitalei, prin CREART, parte din programul de manifestărilor satelit Design GO! în Romanian Design Week 2023.18.05 - 23.06 2022
GALATECA

RECONECTARE

bursele neo︎︎︎art connect
ANUALA DE ARTĂ ȘI ȘTIINȚĂ NEO ART CONNECT ( NAC). Ediția I cuprinde expoziții, conferințe, artist talk-uri, intervenții, performances-uri și spectacole, în 10 orașe din țară, în peste 25 de spații partenere, în perioada 18 mai - 31 iulie 2023. În București se derulează, în intervalul 8-18 iunie,  împreună cu numeroși parteneri un program multidisciplinar, cu tururi ghidate, evenimente expoziționale și performative, conferințe cu invitați din țară și străinătate în spațiile Galeria Galateca, Fundația 9, Arcub, ATELIER 030202, Ghica House, Goethe Institute, Institutul Politehnic din București, creart, Muzeul Naţional Tehnic “prof. ing. Dimitrie Leonida”, Hotel Caro, Institutul Cervantes, UAP - Combinatul Fondului Plastic și  Ghica House (o clădire recent renovată și redată spațiului cultural al capitalei) - care este gândită ca un punct nodal al manifestării.08.04 - 6.05 2022
GALATECA ︎ CAMERA NEAGRĂ

AUTOSIMILARITATE

Liviu Stocoviciu


Expoziția AUTOSIMILARITATE a artistului Liviu Stoicoviciu, din Camera Neagră, surprinde cronologic firul roșu al creației artistului, o retrospectivă multimedia a lucrărilor sale, din perioada timpurie până în prezent, sub semnul geometriei sacre și al secțiunii de aur (Phi = 1,618).
Arta lui este o continuă cercetare, dezvoltând o relație matematică mai puțin explorată, regăsită în căutarea subiectivă a frumuseții obiective. Astfel lucrările sale, la intersecția dintre artă și știință, nu puteau lipsi din seria proiectelor NEO ART CONNECT - prima rețea, platformă națională și festival de artă și știință.

“Fac parte dintre acei artiști care consideră secțiunea de aur ca fiind omniprezentă în lumea naturală, mergând de la philotaxis (aranjamentul frunzelor pe crenguțe) până la forma galaxiilor. Totodată, consider că secțiunea de aur (Phi = 1,618) este un canon al frumuseții ideale.” spune artistul.
Interviul artistului, realizat cu ocazia expoziției de anvergură găzduite la MNAC, îl însoțește pe privitor în această explorare a universului complex al lui Liviu Stoicoviciu.
08.03 - 26.03 2022
GALATECA ︎ CAMERA NEAGRĂ

OSMOTICE

Lara și Cornel BradTrecuți împreună prin ore de colorat în joacă, realizând că imaginile amestecate lasă mai mult loc liberei imaginații și creativității decât simplele fotografii, Lara și Cornel Brad expun din 8 martie, la Galateca , în Camera Neagră 14 colaje realizate în ultimii 11 ani în cadrul proiectului NEO ART CONNECT.

Pentru a contura relația sa cu partea feminină, tatăl a lucrat colajele preponderant cu foarfeca și aracetul, cotrobăind și decupând imagini care l-au inspirat prin revistele din arhiva lui, sau prin cele obținute de la prieteni sau de prin anticariate. Fiica, născută în Generația Alpha, și-a folosit tableta cu aplicatii AI proaspăt disponibile pe internet, reinterpretând și, astfel, completând colajele tatălui cu o viziune nouă, proaspătă, surprinzătoare. În imaginile lor oglindite se întâlnesc teme extrem de diverse, pop-icons, protecția mediului, citate mai mult sau mai puțin celebre, simboluri ale frumuseții feminine eterne din mai multe epoci.
Osmotice sau despre ce anume trece de la o fiică la tatăl său și de la tată la fiica sa, aflată la granița dintre copilărie și adolescență?

„În colajele făcute de mine, am luat ideile care mi-au plăcut cel mai mult din șase colaje ale tatălui meu și le-am descris în cuvinte în aplicația pe care am folosit-o, până când am fost mulțumită de rezultat. Apoi am amestecat instinctiv formele și subiectele în mai multe straturi. Prin imaginile mele am dorit să exprim, în primul rând, grija mea pentru protejarea naturii, dragoste și cred că au și o notă de încredere în puterea femeii. Apoi am făcut și eu un colaj în stilul lui, doar din imagini decupate”, spune Lara.08.02 - 06.03 2022
GALATECA ︎ CAMERA NEAGRĂ

STICH


”Scaunul STICH își propune să fie de lemn, nesofisticat, folositor, montabil, demontabil, imperfect, durabil, reparabil, popular, inteligent, hack – uibil, perfectibil și în ultimul rând reciclabil. Elementul principal este scândură de frasin minim prelucrată. Este din familia scaunelor cu 4 picioare, având spătarul și șezutul compuse fiecare din 2 scânduri ce aproximează unghiular, rudimentar și necoplanar curbura părților corpului– o soluție simplă,  economică și confortabilă, adusă la rang ‘de design’ după mijlocul secolului trecut. Toate aceste ingrediente prestabilite au fost legate între ele cu banalele coliere de plastic (șoricei ) în așa fel încât scaunul să devină o structura stabilă.”, spune arh. Octavian George Gugu.Creat de arhitectul Octavian George Gugu și realizat de RAMATIS, scaunul STICH a primit Premiul secțiunii Arhitectura amenajărilor interioare / design de obiect la Anuala de Arhitectură București, ediția 2022, al cărei partener este și Galateca.

06 - 15.12 2022
GALATECA

INVERTED PERSPECTIVE (V)

LUCIAN BROSCĂȚEAN ȘI VLAD ȚENU
INVERTED PERSPECTIVE (V) reunește două nume de anvergură ale designului
contemporan, Lucian Broscățean și Vlad Țenu, un nou proiect Neo Art Connect, deschide seria evenimentelor culturale concepute de Galateca pentru aniversarea a 10 ani de artă contemporană și design. INVERTED PERSPECTIVE (V), nu este aleasă întâmplător pentru a marca evenimentul aniversar, regăsindu-se la granița dintre artă și știintă, inovație și design, elemente ce s-au regăsit încă de la început în ADN–ul galeriei.


Piese vestimentare din colecția seasonless "Her Omens Of Tempest And Of Calm" a lui Lucian Broscățean sunt puse în dialog cu lucrările declinate din forme și module arhitecturale, realizate de Vlad Țenu.

Expoziția propune un concept inovator, design vestimentar și instalații de artă ce au ca puncte comune tehnica de hibridizare morfologică și țesătura de referințe culturale din diferite perioade istorice.


06 - 15.12 2022
GALATECA ︎ CAMERA NEAGRĂ

FRAGMENTS//VIBRATIONS

Kiss Gyöngyvér și Anca Zaharia
În proiectul NEO ART CONNECT din Camera Neagră, FRAGMENTS // VIBRATIONS, artiștii vizuali KISS GYONGYVER și ANCA ZAHARIA prezintă lucrări parietale din cercetarea vizuală a lor. Generarea de imprimeuri ce au ca puncte de plecare imagini, detalii, fragmente, scanări este realizată cu manipulări în Photoshop și Illustrator. Colajele sunt imprimate digital pe suprafețe textile inovative. Lucrări precum Le Temps Perdu – Fragment sau Vibrații 2-5 sunt expuse astfel încât să spună o poveste vizuală în Camera Neagră a galeriei.


28.11 - 05.12 2022
GALATECA ︎ CAMERA NEAGRĂ

therARTpy
Art, Healthcare & Technology
22.11 - 05.12 2022
GALATECA ︎ CAMERA NEAGRĂ

Lighs on Leonida
Coandă.ALTFEL


Evenimentul expozițional ce marchează parteneriatul celor
trei instituții este curatoriat de Anuala de Arhitectură
București, Coandă.Altfel, prezintă personalitatea
renumitului inventator dintr-o perspectivă extrem de personală. Cu sprijinul Muzeului Național Tehnic Prof. Ing. Dimitrie Leonida vizitatorii vor descoperi o serie de imagini rare, scrisori și portrete fotografice ale marelui inventator în Camera Neagră, în cadrul programului NEO⇆ART CONNECT. Inventator de geniu, architect, iubitor de artă și muzică, Coandă nu încetează să cucerească prin complexitatea sa.


Organizat de Muzeul Tehnic “Profesor Inginer Dimitrie Leonida”, OAR Bucuresti și GALATECA în cadrul NEOART⇄CONNECT - Camera Neagră Curatoriat de Anuala de Arhitectură București.
17.10 - 06.11 2022
CREART @WHITE BOX
GALATECA ︎ CAMERA NEAGRĂ

MARKS OF OUR TIMES

Alexandru Cinean
+ instalații video derivate din performance-urile produse de creart / Teatrelli & Galateca

Având ca punct de plecare cele două performance-uri, artistul vizual Alexandru Cînean traduce și încapsulează în limbaj grafic modificările de comportament și noile gesturi intrate în normalitatea distorsionată de
experiența pandemiei. Pentru artistul sibian nu este primul proiect în care îmbină artele vizuale cu teatrul și zona de performance, pornind cu expoziția
”Faust: Vanity and Despair”, după spectacolul-reper semnat de Silviu Purcărete, și prezența, în repetate rânduri, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), cel mai recent cu expoziția ”Eye SB-you! ’ – un proiect de intervenție în spațiul public, cu ochi pictaţi la ferestrele caselor din Sibiu (lucrări realizate în tehnici şi cu pigmenţi UV şi fosforescenţi), prin care orașul devine spectator al propriilor istorii.
DESCARCĂ MATERIALE


07-21 octombrie 2022
GALATECA

Inkspective

Ioana Halunga

inkspective propune o incursiune în universul de artă digitală și multimedia realizate în ultima perioadă de creație a artistei, un univers oniric, multicolor și cu o transpunere stratificată în realitate, utilizând multiple tehnici, de la cele tradiționale la print digital, animație, AR și videomappig.10-16 octombrie 2022
GALATECA ︎ CAMERA NEAGRĂ

Se mută...

Andrei Pandele

Se Mută este o expoziție de fotografie care retrasează diferite trăsături și perspective ale mișcării prin observațiile ascuțite ale lui Andrei Pandele. Opera sa rămâne fără paralel și invită privitorul într-o lume apuse care se mișcă în ritm propriu; uneori chiar părea să stea pe loc. Totuși, singuri sau împreună, adesea forțați, oamenii s-au mutat. Refuzând să privim în altă parte, fotografiile lui Pandele ne poartă într-o călătorie care ne mișcă între trecut și prezent.“ (Uschi Klein)

29 septembrie
9 octombrie 2022

GALATECA ︎ CAMERA NEAGRĂ

My heart has a mind of its own

Natalia Marin

Sub influența unei legende rock and roll din anii '80, Natalia Marin îmbină domeniile artei și medicinei într-o manieră originală, empirică și transdisciplinară. Conceptul pornește de la ideea aristotelică conform căreia inima este centrul gândirii și al sentimentelor, idee respinsă în totalitate de medicina modernă.

10-16 octombrie 2022
GALATECA

până în PÂNZELE ALBE

Ana Maria Crișan

Într-o supra-realitate, PÂNZELE ALBE TRAIESC … parțile deconstruite trăiesc un absolut amintit odata de André Breton.

În tensiunea acestei condiții contradictorii, o tensiune permanentă între parte și întreg, între amintirea întregului ca vis, sau posibilitate și realitatea unică a piesei… în această tensiune stă căutarea - o căutare mergând până în pânzele albe, o cautare în pânzele albe a sensului obiectelor vestimentare, a sensului și mesajului artei textile vechi.
DESCARCĂ MATERIALE

Expoziția propune două niveluri de lectură, pe de o parte instalația vizuală - suport central pentru piesele de artă textilă veche - și pe de altă parte informația ascunsă, invizibilă la prima vedere, interconectată cu piesele expuse pe linia FRAGILA. Cel de-al doilea nivel de interpretare reunește opt voci, artiști, colecționari, specialiști, fiecare cu o poziție particulară față de piesele de costum tradițional și arta textilă contemporană sau veche.


NEO︎︎︎ART CONNECT este un eveniment care nu s-ar putea întâmpla fără implicarea partenerilor noștri.


Mulțumim:Parteneri media

Pentru detalii: burse@neoartconnect.ro Pentru și mai multe detalii: Andreea Sandu, Fondator NAC - andreea@galateca.ro

© neo︎︎︎art connect 2024