18.05-31.07
10 orașe
25+ expoziții


ANUALA DE ARTĂ și ȘTIINȚĂ. EDIȚIA 1.

rețea ︎︎︎ platformă ︎︎︎ burse de mentorat

conferințe & artist talks
performance & spectacole
intervenții & tururi



︎︎︎

︎
︎︎︎
︎
︎
contact


18 mai - 31 iulie
10 orașe // 25+ expoziții
ANUALA DE ARTĂ și ȘTIINȚĂ. EDIȚIA 1.
rețea ︎︎︎ platformă ︎︎︎ burse de mentorat
conferințe & artist talks, performance & spectacole, intervenții & tururi
︎︎︎ despre
organizatori

︎GALATECA
︎NEO ART ROMÂNIA

susținut de

︎BRD Groupe Société Générale

partener strategic

︎FUNDAȚIA 9







03.05 - 20.06 2023
Goethe Institute
București

Codru Oxygen Booth

A place to breath, creat de Elena Aronoaie Adorian
Obiectivul acestei intervenții este încurajarea petrecerii timpului în natură, cu conștientizarea responsabilității individuale și colective pentru conservarea acesteia, dar și promovarea sustenabilității ca stil de viață. Proiectul poate fi vizitat între 30 mai - 20 iunie.

Dă-ți voie să respiri pentru 10 minute înconjurat de natură.
Îți sugerăm să închizi ochii și să îmbrățișezi senzația de bine pe care o simți.
Proiectul „CODRU Oxygen Booth - A place to breathe” este rezultatul unei colaborări fructuoase între CODRU Festival și FORVIA HELLA și este construit pe cei patru piloni de bază - Artă și Cultură, Educație, Divertisment și Sustenabilitate, piloni ce se regăsesc în fiecare proiect CODRU.

CODRU este mai mult decât un festival. Este un manifest dedicat naturii, muzicii și artei, în egală măsură. Anul acesta festivalul va fi o explozie de energie bună între 25-27 august în Pădurea Bistra, lângă Timișoara. Festivalul ce ține pădurea VIE se află în Top 10 festivaluri de dimensiuni medii din Europa. Este orientat spre comunitate și dedicat tuturor, indiferent de vârstă și este dublat de sesiuni de plantare și acțiuni prietenoase cu mediul.




19-26.05 2023
GALERIA PARK
Timișoara

RECONNECTING THE CITY

fashion show performance
Reconnecting the city este primul proiect itinerant național parte din NAC, expoziția de la Timișoara, cu aleași nume, fiind primul pas pe acest traseu, și se desfăoară în perioada 19 - 26 mai 2023 la Galeria PARK, in Timișoara. Vernisajul va avea loc vineri, 19 mai, începând cu ora 18.00 și oferă vizitatorilor oportunitatea de a vedea instalațiile create special pentru expoziție de artiștii vizuali Anca Boeriu, Alexandru Cînean și Cosmin Paulescu (Cozo),precum și lucrările multimedia gândite pentru a întregi conceptul curatorial de către artiștii Elena Aronoaie-Adorian, Bogdan Matei, Răzvan Neagoe și colectivul Hauazkena Taldea coordonat de Begoña Vicario din Spania. Proiectul curatorial Reconnecting the City porneste de la tema Anualei de artă și Știință, aceea de reconectare, și a fost special gândit  ca o punte întretipuri de manifestări artistice, între artiști și întrepublicul divers al orașelor în care va urma să fie itinerat, respectiv Timișoara, Cluj, Sibiu și București.




18.05 2023
GALATECA
București

TAILORED METAMORPHOSIS

fashion show performance
În deschiderea Anualei Neo Art Connect, publicul interesat de artă vizuală, design vestimentar și artele spectacolului este invitat la ”Tailored Metamorphosis” - un fashion show performance care integrează piese vestimentare semnate de Julia Allert (designer din Republica Moldova), inspirate de o pictură a Cristinei Balan (artist vizual și fostă Ambasadoare a Republicii Moldova în SUA), lucrare animată de Rodion Rusu (motion graphic designer) și prezentată sub unei instalații video.  Evenimentul, inițiat de Galeria de artă contemporană și design GALATECA  și Primăria Capitalei, prin CREART, parte din programul de manifestărilor satelit Design GO! în Romanian Design Week 2023.



18.05 - 23.06 2022
GALATECA

RECONECTARE

bursele neo︎︎︎art connect
ANUALA DE ARTĂ ȘI ȘTIINȚĂ NEO ART CONNECT ( NAC). Ediția I cuprinde expoziții, conferințe, artist talk-uri, intervenții, performances-uri și spectacole, în 10 orașe din țară, în peste 25 de spații partenere, în perioada 18 mai - 31 iulie 2023. În București se derulează, în intervalul 8-18 iunie,  împreună cu numeroși parteneri un program multidisciplinar, cu tururi ghidate, evenimente expoziționale și
performative, conferințe cu invitați din țară și străinătate în spațiile Galeria Galateca,
Fundația 9, Arcub, ATELIER 030202, Ghica House, Goethe Institute, Institutul Politehnic din București, creart, Muzeul Naţional Tehnic “prof. ing. Dimitrie Leonida”, Hotel Caro, Institutul Cervantes, UAP - Combinatul Fondului Plastic și  Ghica House (o clădire recent renovată și redată spațiului cultural al capitalei) - care este gândită ca un punct nodal al manifestării.



08.04 - 6.05 2022
GALATECA ︎ CAMERA NEAGRĂ

AUTOSIMILARITATE

Liviu Stocoviciu


Expoziția AUTOSIMILARITATE a artistului Liviu Stoicoviciu, din Camera Neagră, surprinde cronologic firul roșu al creației artistului, o retrospectivă multimedia a lucrărilor sale, din perioada timpurie până în prezent, sub semnul geometriei sacre și al secțiunii de aur (Phi = 1,618).

Arta lui este o continuă cercetare, dezvoltând o relație matematică mai puțin explorată, regăsită în căutarea subiectivă a frumuseții obiective. Astfel lucrările sale, la intersecția dintre artă și știință, nu puteau lipsi din seria proiectelor NEO ART CONNECT - prima rețea, platformă națională și festival de artă și știință.

Interviul artistului, realizat cu ocazia expoziției de anvergură găzduite la MNAC, îl însoțește pe privitor în această explorare a universului complex al lui Liviu Stoicoviciu.

“Fac parte dintre acei artiști care consideră secțiunea de aur ca fiind omniprezentă în lumea naturală, mergând de la philotaxis (aranjamentul frunzelor pe crenguțe) până la forma galaxiilor. Totodată, consider că secțiunea de aur (Phi = 1,618) este un canon al frumuseții ideale.” spune artistul.






08.03 - 26.03 2022
GALATECA ︎ CAMERA NEAGRĂ

OSMOTICE

Lara și Cornel Brad


Trecuți împreună prin ore de colorat în joacă, realizând că imaginile amestecate lasă mai mult loc liberei imaginații și creativității decât simplele fotografii, Lara și Cornel Brad expun din 8 martie, la Galateca , în Camera Neagră 14 colaje realizate în ultimii 11 ani în cadrul proiectului NEO ART CONNECT.

Pentru a contura relația sa cu partea feminină, tatăl a lucrat colajele preponderant cu foarfeca și aracetul, cotrobăind și decupând imagini care l-au inspirat prin revistele din arhiva lui, sau prin cele obținute de la prieteni sau de prin anticariate. Fiica, născută în Generația Alpha, și-a folosit tableta cu aplicatii AI proaspăt disponibile pe internet, reinterpretând și, astfel, completând colajele tatălui cu o viziune nouă, proaspătă, surprinzătoare. În imaginile lor oglindite se întâlnesc teme extrem de diverse, pop-icons, protecția mediului, citate mai mult sau mai puțin celebre, simboluri ale frumuseții feminine eterne din mai multe epoci.
Osmotice sau despre ce anume trece de la o fiică la tatăl său și de la tată la fiica sa, aflată la granița dintre copilărie și adolescență?

„În colajele făcute de mine, am luat ideile care mi-au plăcut cel mai mult din șase colaje ale tatălui meu și le-am descris în cuvinte în aplicația pe care am folosit-o, până când am fost mulțumită de rezultat. Apoi am amestecat instinctiv formele și subiectele în mai multe straturi. Prin imaginile mele am dorit să exprim, în primul rând, grija mea pentru protejarea naturii, dragoste și cred că au și o notă de încredere în puterea femeii. Apoi am făcut și eu un colaj în stilul lui, doar din imagini decupate”, spune Lara.







08.02 - 06.03 2022
GALATECA ︎ CAMERA NEAGRĂ

STICH


”Scaunul STICH își propune să fie de lemn, nesofisticat, folositor,
montabil, demontabil, imperfect, durabil, reparabil, popular,
inteligent, hack – uibil, perfectibil și în ultimul rând reciclabil. Elementul principal este scândură de frasin minim prelucrată. Este din familia scaunelor cu 4 picioare, având spătarul și șezutul compuse fiecare din 2 scânduri ce aproximează unghiular, rudimentar
și necoplanar curbura părților corpului– o soluție simplă,  economică și confortabilă, adusă la rang ‘de design’ după mijlocul secolului trecut. Toate aceste ingrediente prestabilite au fost legate între ele cu banalele coliere de plastic (șoricei ) în așa fel încât scaunul să devină o structura stabilă.”, spune arh. Octavian George Gugu.



Creat de arhitectul Octavian George Gugu și realizat de RAMATIS, scaunul STICH a primit Premiul secțiunii Arhitectura amenajărilor
interioare / design de obiect la Anuala de Arhitectură București, ediția 2022, al cărei partener este și Galateca.






06 - 15.12 2022
GALATECA

INVERTED PERSPECTIVE (V)

LUCIAN BROSCĂȚEAN ȘI VLAD ȚENU
INVERTED PERSPECTIVE (V) reunește două nume de anvergură ale designului
contemporan, Lucian Broscățean și Vlad Țenu, un nou proiect Neo Art Connect, deschide seria evenimentelor culturale concepute de Galateca pentru aniversarea a 10 ani de artă contemporană și design. INVERTED PERSPECTIVE (V), nu este aleasă întâmplător pentru a marca evenimentul aniversar, regăsindu-se la granița dintre artă și știintă, inovație și design, elemente ce s-au regăsit încă de la început în ADN–ul galeriei. 


Piese vestimentare din colecția seasonless "Her Omens Of Tempest And Of Calm" a lui Lucian Broscățean sunt puse în dialog cu lucrările declinate din forme și module arhitecturale, realizate de Vlad Țenu.

Expoziția propune un concept inovator, design vestimentar și instalații de artă ce au ca puncte comune tehnica de hibridizare morfologică și țesătura de referințe culturale din diferite perioade istorice.






06 - 15.12 2022
GALATECA ︎ CAMERA NEAGRĂ

FRAGMENTS//VIBRATIONS

Kiss Gyöngyvér și Anca Zaharia
În proiectul NEO ART CONNECT din Camera Neagră, FRAGMENTS // VIBRATIONS, artiștii vizuali KISS GYONGYVER și ANCA ZAHARIA prezintă lucrări parietale din cercetarea vizuală a lor. Generarea de imprimeuri ce au ca puncte de plecare imagini, detalii, fragmente, scanări este realizată cu manipulări în Photoshop și Illustrator. Colajele sunt imprimate digital pe suprafețe textile inovative. Lucrări precum Le Temps Perdu – Fragment sau Vibrații 2-5 sunt expuse astfel încât să spună o poveste vizuală în Camera Neagră a galeriei.






28.11 - 05.12 2022
GALATECA ︎ CAMERA NEAGRĂ

therARTpy
Art, Healthcare & Technology




22.11 - 05.12 2022
GALATECA ︎ CAMERA NEAGRĂ

Lighs on Leonida
Coandă.ALTFEL


Evenimentul expozițional ce marchează parteneriatul celor
trei instituții este curatoriat de Anuala de Arhitectură
București, Coandă.Altfel, prezintă personalitatea
renumitului inventator dintr-o perspectivă extrem de personală. Cu sprijinul Muzeului Național Tehnic Prof. Ing. Dimitrie Leonida vizitatorii vor descoperi o serie de imagini rare, scrisori și portrete fotografice ale marelui inventator în Camera Neagră, în cadrul programului NEO⇆ART CONNECT. Inventator de geniu, architect, iubitor de artă și muzică, Coandă nu încetează să cucerească prin complexitatea sa.



Organizat de Muzeul Tehnic “Profesor Inginer Dimitrie Leonida”, OAR Bucuresti și GALATECA în cadrul NEOART⇄CONNECT - Camera Neagră Curatoriat de Anuala de Arhitectură București.




17.10 - 06.11 2022
CREART @WHITE BOX
GALATECA ︎ CAMERA NEAGRĂ

MARKS OF OUR TIMES

Alexandru Cinean
+ instalații video derivate din performance-urile produse de creart / Teatrelli & Galateca

Având ca punct de plecare cele două performance-uri, artistul vizual Alexandru Cînean traduce și încapsulează în limbaj grafic modificările de comportament și noile gesturi intrate în normalitatea distorsionată de
experiența pandemiei. Pentru artistul sibian nu este primul proiect în care îmbină artele vizuale cu teatrul și zona de performance, pornind cu expoziția
”Faust: Vanity and Despair”, după spectacolul-reper semnat de Silviu Purcărete, și prezența, în repetate rânduri, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), cel mai recent cu expoziția ”Eye SB-you! ’ – un proiect de intervenție în spațiul public, cu ochi pictaţi la ferestrele caselor din Sibiu (lucrări realizate în tehnici şi cu pigmenţi UV şi fosforescenţi), prin care orașul devine spectator al propriilor istorii.








DESCARCĂ MATERIALE


07-21 octombrie 2022
GALATECA

Inkspective

Ioana Halunga

inkspective propune o incursiune în universul de artă digitală și multimedia realizate în ultima perioadă de creație a artistei, un univers oniric, multicolor și cu o transpunere stratificată în realitate, utilizând multiple tehnici, de la cele tradiționale la print digital, animație, AR și videomappig.






10-16 octombrie 2022
GALATECA ︎ CAMERA NEAGRĂ

Se mută...

Andrei Pandele

Se Mută este o expoziție de fotografie care retrasează diferite trăsături și perspective ale mișcării prin observațiile ascuțite ale lui Andrei Pandele. Opera sa rămâne fără paralel și invită privitorul într-o lume apuse care se mișcă în ritm propriu; uneori chiar părea să stea pe loc. Totuși, singuri sau împreună, adesea forțați, oamenii s-au mutat. Refuzând să privim în altă parte, fotografiile lui Pandele ne poartă într-o călătorie care ne mișcă între trecut și prezent.“ (Uschi Klein)





29 septembrie
9 octombrie 2022

GALATECA ︎ CAMERA NEAGRĂ

My heart has a mind of its own

Natalia Marin

Sub influența unei legende rock and roll din anii '80, Natalia Marin îmbină domeniile artei și medicinei într-o manieră originală, empirică și transdisciplinară. Conceptul pornește de la ideea aristotelică conform căreia inima este centrul gândirii și al sentimentelor, idee respinsă în totalitate de medicina modernă.





10-16 octombrie 2022
GALATECA

până în PÂNZELE ALBE

Ana Maria Crișan

Într-o supra-realitate, PÂNZELE ALBE TRAIESC … parțile deconstruite trăiesc un absolut amintit odata de André Breton.

În tensiunea acestei condiții contradictorii, o tensiune permanentă între parte și întreg, între amintirea întregului ca vis, sau posibilitate și realitatea unică a piesei… în această tensiune stă căutarea - o căutare mergând până în pânzele albe, o cautare în pânzele albe a sensului obiectelor vestimentare, a sensului și mesajului artei textile vechi.

Expoziția propune două niveluri de lectură, pe de o parte instalația vizuală - suport central pentru piesele de artă textilă veche - și pe de altă parte informația ascunsă, invizibilă la prima vedere, interconectată cu piesele expuse pe linia FRAGILA. Cel de-al doilea nivel de interpretare reunește opt voci, artiști, colecționari, specialiști, fiecare cu o poziție particulară față de piesele de costum tradițional și arta textilă contemporană sau veche.








NEO︎︎︎ART CONNECT este un eveniment care nu s-ar putea întâmpla fără susținerea și implicarea partenerilor noștri.
susținut de
partener strategic

parteneri culturali




parteneri


parteneri media




contact

Destul de multe persoane lucrează deja la proiectul neo︎︎︎art CONNECT iar echipa este în continuă creștere. În curând vom putea oferi informații despre posibilități pentru voluntariat cultural.


pentru aplicanți: burse@neoartconnect.ro
pentru alte detalii: info@neoartconnect.ro


©neoart connect 2022